DUNAJSKA MAMI: 6.DEL ; PAPIROLOGIJA KOT DEL VSAKDANA Z NOVOROJENČKOM

<– 5.del: SVA ŠLA RODIT

Blog o tem, kako na Dunaju preživeti nosečnost, porod in frišno starševstvo.

 

IMG_0324

Piše: Maja Monrue

NA KRATKO:

Čeprav je praviloma čas po porodu namenjen predvsem bondingu in spoznavanju, pa tudi počitku (kolikor si ga je pač mogoče izboriti), pa je na Dunaju tako, da te že zelo kmalu povabijo na pot po uradih. Prične se pri pridobivanju rojstnega lista, ki ga dvigneš na upravni enoti (Standesamt-u) tistega okraja, kjer se je otrok rodil. Rojstni list je možno dvigniti najhitreje 3 dni po rojstvu otroka, pomemben pa je zato, da boš lahko v naslednjih tednih uredila tudi vse ostalo. Na primer otrokov osebni dokument (ki ga pridobiš na eni od upravnih enot v Sloveniji ali na slovenskem konzulatu) ter Anmeldebescheinigung in s tem nato porodniško nadomestilo imenovano Kinderbetreuungsgeld (v nadaljevanju KBG) ter otroške dodatke imenovane Familienbeihilfe. KBG urejaš na zavarovalnici (npr. WGKK), Familienbeihilfe pa na Finanzamt-u. Pri tem je pomembno, da veš, da Karenz in KBG nimata veliko skupnega. Karenz je namreč zgolj imenovanje uradne odsotnosti od dela, zaradi skrbi za otroka, kar urejaš izključno z delodajalcem, medtem ko je KBG finančna podpora, ki se novopečenim staršem izplačuje s strani zavarovalnice, pod določenimi pogoji.

Poleg rojstnega lista bosta za urejanje pridobitve finančnih nadomestil, kot že rečeno, potrebovala še svoj, partnerjev in otrokov osebni dokument, Meldezettel (potrdilo o prijavi stalnega bivališča), Anmeldebescheinigung (registracija v mestu Dunaj) ter obvestilo, ki ga prejmeš v zvezi z Wochengeld-om, če ga prejemaš. V prvih treh tednih po porodu boš po pošti prejela tako omenjeno obvestilo o Wochengeld-u kot tudi poziv iz Finanzamt-a za dopolnjenje podatkov v zvezi s pravico do otroških dodatkov, na podlagi katerega ti bodo potem, ko jim vrneš dopolnjeno vlogo, izdali odločbo o pravici in višini otroških dodatkov. Tako Kinderbetreuungsgeld kot Familienbeihilfe boš v celoti lahko uveljavljala le, če na Dunaju živiš stalno. E-card za svojega novorojenčka bosta prejela avtomatično, po pošti. Zavarovan bo po tebi kot mami.

NA DOLGO:

Moj porod je bil epski, vendar pa sem se kljub temu odločila, da porodnišnico zapustim še isti večer. Hrepenela sem po udobju lastnega dišečega doma ter zavetju novopečenega atija, ki je zame poskrbel veliko bolje kot sestre v porodnišnici. Skuhal je mojo najljubšo jed, pocartal najinega novorojenčka, da sem se lahko osvežila v domači kopalnici in nato zaspal skupaj z nama v veliki postelji kot ata medved – zaščitnik.

Idilično, kolikor je lahko bilo v teh prvih urah in dneh, se je kmalu moralo zaključiti s prvo formalnostjo, ki je bila nujna in temeljna za nadaljnje dunajsko življenje z novorojenčkom. Potrebno je bilo obiskati Standesamt v 13. okraju, kjer se je sicer nahajala naša porodnišnica, St. Josef Krankenhaus. Na dan poroda so namreč iz omenjene porodnišnice na omenjeni urad poslali podatke o rojstvu našega sina in tako nas je na uradu že čakal rojstni list. Najhitreje v treh dneh in najkasneje v enem tednu od poroda, je potrebno na Standesamt-u okraja porodnišnice dvigniti rojstni list. V kolikor sta novopečena starša poročena, lahko mamica pooblasti očeta, da dvigne rojstni list otroka sam, toda če nista poročena, mora mamica, ne glede na utrujenost, zraven. Ni najbolj prijetno, še posebno, ker je, kot na vsakem uradu, vedno potrebno čakati in to v dneh, ko se z novorojenčkom še lovita tako pri spanju kot pri dojenju. Toda ob tej priložnosti je moč urediti tudi priznanje očetovstva in prijavo prvega stalnega bivališča za novorojenčka.  In smo šli, z lupinico, plenicami ter tetra krpami, s katerimi si bom naredila zasilni šotor, ko bo potrebno dojiti v čakalnici, na pot prve poporodne formalnosti. Ko sva v trinajstem okraju končno našla urad in nato končno še sprejemno pisarno za prijavo rojstev, so naju vprašali, če imava vse potrebne dokumente, in sicer: Mednarodna rojstna lista obeh (izdana po dunajski konvenciji), Meldezettel obeh, osebni dokumenti obeh in odpustnica iz porodnišnice (včasih kje komplicirajo in zahtevajo še potrdilo o državljanstvu, ki ga je seveda potrebno predložiti v sodnem prevodu – dobro je torej prej poklicati na izbrani urad in preveriti).

»Je bil kdo od vaju prej poročen?« je resnobno vprašala delavka za pultom. Najprej sva malo pomolčala, nato pa sem jaz priznala, kot zločinec skesano prizna zločin: »Ja, jaz, zakaj?«. »Ja v tem primeru pa boste morali prinesti še sodno preveden poročni list in odločbo o ločitvi,« je hladnokrvno pojasnila delavka. Okoli vratu me je zadrgnila nevidna kača in prebledela sem. Bilo je nemogoče, da bi sedaj hodila v Slovenijo, iskala že zdavnaj pozabljene listine, jih sodno prevajala in se nato ponovno vračala v to sprejemno pisarno. To sva ji seveda poskušala pojasniti, pa naju je hitro prekinila in rekla: »Povejte to v naslednji pisarni. Morda bodo oni vedeli, kaj storiti. Jaz samo sprejemam potrebne dokumente.« Srce mi je pričelo živčno utripati, saj je izgledalo, kakor da sva se že na začetku formalnih poti zaletela v zid. In takrat je zajokal še novorojenček, ki ga takrat še nikakor nisem mogla biti navajena. Bil je lačen. Jaz pa nervozna. Vseeno sem si s pomočjo novopečenega atija naredila šotor iz krp in dojila v kotu čakalnice, nasproti avtomata s Coca-Colo. Prav videla sem naju, kako brezupno drviva proti zidu, v katerega se bova zaletela… No, pa se nisva. V naslednji pisarni, v katero so naju poklicali po tri četrt ure nemirnega čakanja, naju namreč nihče ni več vprašal o tem, ali je bil kdo izmed naju že poročen. Midva pa tudi nisva tega obelodanjala na lastno pobudo. Čeprav sem čakala vprašanje sleherni trenutek sedenja v tisti drugi pisarni, ga ni bilo. Gospod je povedal, da bova sedaj prejela rojstni list za najinega novorojenčka in sicer avstrijskega in mednarodnega. Prav tako bova prejela novorojenčkov Meldezettel, novopečeni ati pa bo tudi podpisal priznanje očetovstva. Nato so naju še za nekaj napetih minut poslali čakati v čakalnico in naposled je praktikantka na hodnik, ker je moj novorojenček spet bil z menoj v dojilnem šotoru, prinesla vse obljubljene listine. Še nekaj podpisov in že sva v roki držala prve novorojenčkove dokumente. Uff, bilo pa je napeto!

Tako. Imava osnovno potrdilo vsakega človeka o obstoju v sodobni družbi – rojstni list.
Zdaj je bil čas, da se lotiva priprave vlog za KBG in Familienbeihilfe. Ker sem tudi na tem področju bila več kot pripravljena, tako sem si vsaj mislila, sem si že v času nosečnosti uredila elektronski podpis (Handy Signatur), ki ga je mogoče pridobiti na WGKK ali na Finanzamtu (ampak zanj potrebujete potni list). Prebirala sem namreč obljube na uradnih straneh mesta Dunaj, kako super enostavno lahko novopečeni starši uredijo vse papirje kar od doma. To ni povsem res.

Za KBG sem torej aktivirala svoj elektronski račun in pričela izpolnjevati vlogo (Antrag auf Kinderbetreuungsgeld). Nekako sem bila prepričana, da bodo vlogo obravnavali, podobno kot v Sloveniji, v naprej, ne glede na to, da ne bom takoj priložila vseh prilog, in me pozvali za dopolnitev med samim postopkom. No, tukaj NE DELAJO TAKO. Vloga gre v obravnavo šele takrat, ko je popolna. Do takrat leži v nekem statusu quo približno štiri tedne in v kolikor se je ne dopolni z ustreznimi prilogami, se jo nato zavrže. Če oddaš vlogo online, kakor sva jo midva, ti seveda tega ne bo nihče povedal. Tudi če bosta z novopečenim atijem klicala in povpraševala, se zna zgoditi, da vama bodo malomarno dejali, da je vse okej, vendar pa bo to zgolj hiter odgovor nekoga, ki v resnici ni podrobno pregledal vajinega primera. Vse to govorim zato, ker se je prav to zgodilo nama. Na odločbo o KBG-ju sva čakala dva meseca in zgolj po naključju nato odkrila, da morava k vlogi priložiti tudi otrokov Anmeldebescheinigung – kar pa je povsem drug in še en dodaten proces v urejanju vseh formalnosti z novorojenčkom. Skratka, zato, da ne bi tudi vidva vsega skupaj »zamuštrala« vama svetujem, da vlogo oddata OSEBNO tam, kjer vama lahko v trenutku povedo, če še kaj manjka in kje to pridobiti. Oddajta jo šele takrat, ko bosta poleg izpolnjene vloge RES imela vse potrebne priloge. Te so naslednje (razen vloge, se priloge oddajo kot fotokopije):

  • Otrokov rojstni list
  • Fotokopije strani 63, 64 in 65 iz Mutter-Kind-Pass-a (kasneje tudi str. 66-68)
  • Obvestilo s Finanzamt-a o pravici do otroških dodatkov (dobiš ga avtomatsko po pošti)
  • Potrdilo o prejemanju Wochengeld-a, če ga prejemaš (dobiš po pošti)
  • Meldezettel od obeh staršev in od otroka
  • Anmeldebescheinigung od obeh staršev in od otroka ( za urejanje tega bosta najprej potrebovala otrokov osebni dokument).
  • Dodatno zahtevane priloge, po potrebi

Torej, kot je najbrž že jasno, je prvi korak za urejanje KBG-ja ureditev otrokovega osebnega dokumenta. Tega lahko uredita na slovenskem konzulatu, na Kolingasse 12 v 9. okraju, ali pa kar v Sloveniji. Priporočam slednje, predvsem Mariborčanom, ki so v Mariboru en, dva, tri, saj traja preko konzulata nekaj tednov in tudi precej dražje je. Za pridobitev osebnega dokumenta otroka bosta morala predložiti mednarodni rojstni list, priznanje očetovstva (predvsem v primeru, da z novopečenim atijem nista poročena) in svoj osebni dokument. Za razliko od Avstrijcev, Slovenci dovolijo novopečenim atijem, da uredijo zadeve z mamičinim pooblastilom. Toda v primeru, da gre zadeve urejati mami z otrokom (kot se je pripetilo v najinem primeru), nič skrbet, z odličnim izgovorom (dojenčkom v roki) boš preskakovala vrste na uradu in tudi preko meje te bodo prijazno spustili v primeru kontrole, saj boš ponosno pokazala novorojenčkov mednarodni rojstni list. Če želita dokument v Sloveniji prejeti še isti ali pa naslednji dan, vračunajta še pot na upravno enoto Celje, ali pa se kar v prvem poskusu odpravita tja. Glede oblike pa, midva sva se odločila za osebno izkaznico. Veliko manj namreč komplicirajo pri izdelavi slike. Zahteve tukaj so prav smešne, po resnici povedano. Slika novorojenčka (ki se bo sicer vsake tri tedne v naslednjih treh letih, kolikor velja njegov prvi osebni dokument, drastično spreminjal, a komu mar, ne? ) mora ustrezati določenim pravilom. Če bosta za svojega novorojenčka naročila osebno izkaznico, ga lahko slikata sama (sicer pojdita raje k fotografu), najbolje na beli podlagi, toda POZOR; vajin novorojenček mora gledati naravnost, z odprtimi očmi seveda in zaprtimi usti (!) obenem. Po stošestindvajsetih poskusih nama je končno uspelo.

DUNAJSKA MAMI BLOG 6

Naslednji podvig je pridobitev Anmeldebescheinigung-a za tvojega novorojenčka. Ta dokument pridobiš na uradu, imenovanem MA 35, ki se za državljane EU nahaja na Arndtstraße 65-67, v 12. okraju. Po mojih izkušnjah je tja najbolje priti v petek okoli 11. ure, obenem pa na tiho slutim, da mamice z novorojenčki sprejemajo le določene pisarne in gre zato hitreje kot sicer (kdor se je s tem že soočal ve, o čem govorim). Za pridobitev čedne rumene listine je potrebno predložiti vlogo (ki jo izpolniš kar v čakalnici) ter otrokov osebni dokument v originalu in FOTOKOPIJO. Za vsak primer si pripravi še originale in fotokopije tvojega in atijevega osebnega dokumenta, Meldezettl-a, Anmeldebescheinigung-a ter otrokovega e-carda. Če pozabiš zadeve fotokopirati, imajo na tem uradu nenavadno veliko število fotokopirnih strojev, zato brez skrbi… no, razen, če imaš v denarnici samo papirnate bankovce; o-o .

Ko sem ravno omenila e-card. Tega dobiš nekaj tednov po porodu avtomatično. Novorojenček bo zavarovan po tebi, razen če obstajajo drugačne okoliščine (npr. da ti nisi zavarovana v Avstriji). V tem primeru bosta najbrž otrokovo zavarovanje morala urejati osebno, na zavarovalnici novopečenega atija.

Imela sva torej osebni dokument, rojstni list, Meldezettel in Anmeldebescheinigung, priložiti pa je bilo potrebno še odločbo o prejemanju Wochengeld-a ter odločbo iz Finanzamta. Tako za Wochengeld kot tudi za Familienbeihilfe sem prejela obvestila po pošti avtomatično. Iz Finanzamta sem prejela poziv, da naj jim posredujem obrazec z mojimi podatki za nakazilo otroških dodatkov (ti trenutno, za tiste, ki živimo in otroke vzgajamo na Dunaju in je vsaj eden izmed staršev davčni zavezanec, znašajo približno 170€ mesečno, sicer pa okoli 150€ – tukaj si lahko izračunate višino otroškega dodatka, ki vam pripada), ki so ga priložili in na podlagi tega bi mi nato izdali odločbo, ki jo je potrebno priložiti vlogi za KBG. Kljub temu, da sva tako jaz kot novopečeni ati upravičenca za otroški dodatek, pa sva se odločila, da bova pravico uveljavljala preko atija. Sama sem namreč zaposlena zgolj kot »geringfügig Beschäftigte« in ker moji prihodki ne presegajo minimalne meje za oddajo dohodnine, nimam davčne številke. Bodoči ati, ki pa je zaposlen za polni delovni čas, pa je standardni davčni rezident in ker ima urejen spletni račun FinanzOnline (spletni dostop do Finanzamt-a), sva lahko že veliko prej, preden je meni finančni urad poslal poziv, oddala vlogo za otroške dodatke in jih tudi že v naslednjem mesecu dobila. Prav tako sva na tak način prejela odločbo o pravici do otroških dodatkov še isti trenutek, ko sva oddala spletno vlogo. Poziv, ki sem ga kljub temu dobila, sem poslala nazaj s pojasnilom, da sva za Familienbeihilfe že zaprosila v imenu novopečenega atija. Urejeno.

Tako sva imela vse priloge. Vmes je sicer minilo dva meseca in, kot sem že omenila, nisva vedela, da ves ta čas najina vloga stoji neobravnavana. Ko sva to po telefonskem povpraševanju SLUČAJNO izvedela, sva se odločila, da se odpraviva na WGKK, oddelek za Kinderbetreuungsgeld, ki se nahaja na Andreasgasse 3, v 7. okraju, osebno in oddava vse manjkajoče priloge na licu mesta. Tam so nama potem še enkrat razložili, da se vloga prične obravnavati šele takrat, ko ima čisto vse potrebne priloge in še to v dveh procesih, pri prvem in drugem preveritelju. To pomeni, da od takrat, ko bosta oddala čisto popolno vlogo, z vsemi potrebnimi prilogami, bo do izdane odločbe minilo še približno od 5 do 6 tednov. Najbolje, da načrtujeta kar dva polna meseca in pol, ali pa raje kar tri, saj bosta nekaj tednov rabila tudi za pridobitev vseh potrebnih prilog, na primer osebnega dokumenta in odločbe iz Finanzamta.

Osem tednov po porodu ti sicer pripada še Wochengeld, saj je to obdobje Mutterschutz (8 tednov pred, na dan poroda in 8 tednov po porodu, razen v primeru carskega reza ali rojstva dvojčkov/trojčkov – v tem primeru se Mutterschutz obdobje podaljša). Ta je, v primeru, da ga dobivaš kot nadomestilo plače iz zaposlitve s polnim delovnim časom, zelo  visok (presega celo tvojo plačo) in te zato to čakanje na KBG ne rabi skrbeti. Drugače pa se godi tistim, pri katerih novopečene mamice pred nosečnostjo niso bile zaposlene za polni delovni čas. Takšen je tudi najin primer. Ker sem sama zaposlena samo kot »geringfügig Beschäftigte« in si socialno zavarovanje plačujem sama, mi je tudi v smislu Wochengeld-a pripadal zgolj majhen pavšal, približno 250€ na mesec. V treh mesecih, ko sva čakala na izplačilo KBG, sva torej morala koristiti prihranke, čeprav sva potem KBG dobila tudi za nazaj.

KBG se izplačuje vsakega 10. v mesecu za nazaj. Obdobje izplačil se prične po obdobju Mutterschutz (v katerem se izplačuje Wochengeld), torej običajno dva meseca po rojstvu otroka (več o tem preberi v 4. delu tega bloga). V mojem primeru, ko pa je Wochengeld bil tako nizek, pa se obdobje izplačil KBG (formalno) prične z dnevom rojstva otroka, vendar se v obdobju prejemanja Wochengeld-a izplača zgolj razlika do polnega mesečnega zneska KBG-ja. Torej, v mojem primeru, ko je mesečni znesek KBG približno 1 100€, znesek Wochengeld-a pa pavšalnih 250€, se za prva dva meseca po porodu izplača približno 850€ KBG-ja. Razlika med Wochengeld-om in KBG se izplača vedno, kadar je znesek Wochengeld-a manjši od izbrane postavke KBG – torej, tudi če bo tvoj mesečni znesek za Wochengeld znašal, na primer, 800€, znesek KBG pa, na primer, 1 100€, boš v obdobju Mutterschutz prejela približno 300€ KBG-ja.

Preden se sedaj lotim še razlage sistemov in modelov izplačil KBG-ja, naj najprej pojasnim še pojem Karenz. Ker je v Sloveniji izraz »porodniška« pogovorno uporabljan tako za odsotnost od dela zaradi skrbi za otroka kot tudi za imenovanje denarnega nadomestila v tem obdobju, nam je Slovencem strašno nenavadno, ko nam nek avstrijski uradnik na veliko razlaga, da Karenz nima NIČ skupnega s Kinderbetreuugsgeld. To seveda ni povsem res, a dovolj res je v primeru, ko bi želeli pridobiti informacije in nas z WGKK, ker bi želeli vedeti več o Karenzu – v mislih imamo seveda obdobje v katerem naj bi prejemali denar za odsotnost z dela – poslali na drugo stran mesta na AK (Arbeiterskammer). Prav zato je pomembno, da vesta, da je v Avstriji »Karenz« zgolj izraz za odsotnost od dela, ki se jo ureja izključno in samo z delodajalcem. On je sicer tisti, ki mora tvojo odsotnost primerno uradniško obdelati tudi na uradih, toda s tvoje strani je pomembno samo to, da 6 mesecev preden načrtuješ uveljavljati pravico porodniškega dopusta, to PISNO sporočiš delodajalcu. Na informativni uri na AK (izredno priporočam – je brezplačno za vse člane AK), so naju izrecno opozorili, da morava svojo odsotnost urediti PISNO, saj ima sicer delodajalec, v času porodniške odsotnosti, pravico prekiniti delovno razmerje, saj ta ni bila uradno javljena. Obdobje porodniškega dopusta se lahko prične po preteklem obdobju Mutterschutz in lahko traja maksimalno do dopolnjenega drugega leta otroka. Ati in mami si lahko porodniški dopust v tem obdobju tudi delita, pri čemer se lahko izmenjata največ dvakrat, posamezni del pa mora trajati vsaj dva meseca. Ati mora svojo odsotnost zaradi porodniškega dopusta delodajalcu PISNO javiti najmanj 3 mesece pred pričetkom.

Tako. Sedaj, ko smo opredelili Karenz, pa obdelajmo še zloglasni Kinderbetreuungsgeld oz. KBG. Ta je v bistvu neodvisen od Karenz-a, torej ga praviloma lahko koristimo tudi, če nismo v Karenzu. Pa vendar obstaja zanka. V času prejemanja KBG-ja, naši ostali prilivi ne smejo presegati 400 in še nekaj Evrov mesečno. Torej se posledično ob koriščenju KBG-ja običajno znajdemo tudi na porodniškem dopustu oz. v Karenzu. In to je tudi njuna edina skupna točka – koristimo jih (praviloma) istočasno in iz istega vzroka (skrb za otroka).

KBG je finančna podpora (uradno niti ni nadomestilo) ob skrbi za otroka. Z marcem 2017 je avstrijsko ministrstvo za družino nekoliko prenovilo modele in sisteme koriščenja te pravice. Pa poglejmo:

Najprej moramo vedeti, da za koriščenje KBG-ja obstajata dva sistema. Izberemo lahko samo enega, čeprav si bomo pravico do koriščenja KBG-ja s partnerjem delili. Prav zato je dobro proučiti, kateri sistem vama OBEMA najbolj ustreza.

  • Sistem v odvisnosti od prihodka (min. 33,80€/dan, max. 66€/dan) se lahko koristi do maksimalno dopolnjenega otrokovega 12. meseca starosti (oz. 14. meseca, če se temu pridruži tudi partner). To ne pomeni 12 mesecev KBG-ja ampak KBG do dopolnjenega otrokovega 12./14. meseca starosti. V primeru torej, da mama prejema Wochengeld, ji torej za KBG po tem sistemu ostane samo še 10 mesecev za prejemanje – razen, če prejema pavšalni Wochengeld (študentka, gospodinja, geringfugig s prostovoljnim socialnim zavarovanjem)- v tem primeru prične KBG prejemati takoj (ta je, kot že omenjeno prej, izplačan zgolj v razliki od Wochengeld-a).

POZOR:  Karenz, torej obdobje, ko ne bomo prejemali prihodka iz naslova plače, prične teči šele po 8-ih tednih obdobja Mutterschutz. To pomeni, da bomo Karenz v kombinaciji z KBG-jem v odvisnosti od prihodka, lahko uveljavljali le 10 mesecev.

ENA DOBRA FORA za takšne, kot sem jaz: Novopečena mami (oz. v nasprotnem primeru ati), ki sicer ne zasluži »normalne« plače, lahko pri tem sistemu uveljavlja t.i. Sonderleistung in tako pridobi minimalni dnevni pavšal (33,80€/dan), medtem ko bo drugi partner, ki je »normalno« zaposlen, svoj dnevni prispevek uveljavljal na podlagi izračuna, ki ga naredijo na WGKK oz. pristojni zavarovalnici, v odvisnosti od njegove plače v zadnjih 3 mesecih (+ 17% kot nadomestilo za regres in božičnico) – max. 66€/dan. Ta FORA je zanimiva takrat, ko ima eden izmed partnerjev neto prihodek iz plače visok najmanj 66€ na dan, drugi pa nima niti za kruh – saj ne, hecam se 😀 – drugi pa zasluži neto manj kot pa 33,80€ na dan. Na uveljavljanje Sonderleistung-a je potrebno posebej opozoriti, ker na vlogi ni specifične možnosti, da se to kakorkoli označi. Ob posebnem opozorilu z najine strani, sva nato po pošti prejela še en obrazec (za Sonderleistung I), ki sem ga morala izpolniti in podpisanega priložiti vlogi za KBG.

  • Sistem s pavšalom je sistem pri katerem si lahko partnerja fleksibilno izbirata dneve koriščenja in sicer med 456 dni in 1063 dni (max. do otrokovega dopolnjenega 35. meseca starosti), kadar KBG koristita oba (če samo en partner potem je količina razpoložljivih dnevnih nadomestil manjša), pri čemer mora biti en del koriščenja dolg najmanj 2 meseca skupaj. Enotni celotni znesek pri tem sistemu je (kadar ga koristita oba) 15 449 € oz. 12 366 € (kadar KBG koristi samo en starš) in se porazdeli ( v smislu dnevne postavke) glede na število izbranih dni. Ne pozabite, tudi ta sistem prične teči šele 8 tednov po datumu poroda (razen v že omenjenih okoliščinah, ko je Wochengeld manjši od postavke KBG).

Ko bosta oddajala vlogo za KBG bosta, v primeru, da ga bosta uveljavljala oba, morala to označiti že na prvi vlogi. Prvi govorim zato, ker bo potem tudi novopečeni ati moral oddati svojo, novo, vlogo, a je predvideno delitev potrebno napovedati že na vlogi novopečene mamice.

Dobro razmislita in preračunajta, kateri sistem in potem model (znotraj pavšalnega sistema) se vama najbolj splača. Midva sva izbrala sistem v odvisnosti od prihodka, ker sva izračunala, da nama to skupno, v primerjavi s pavšalnim, prinese več kot 1000€ več. Slaba stran tega modela je sicer, da bova »doma« manj dni, saj je omenjeni sistem omejen na 12 + 2 meseca, vendar pa nama z ozirom na naravo mojega dela, to ustreza. Pri pavšalnem sistemu sta novopečena starša sicer lahko več dni »doma«, a se s tem zmanjša dnevna postavka izplačila KBG. Dodatno pa je pri tem potrebno upoštevati še, da je obdobje porodniškega dopusta, torej Karenza omejeno maksimalno do otrokovega dopolnjenega 24. meseca starosti in čeprav lahko KBG prejemamo neodvisno od Karenz-a, v tem času ne smemo zaslužiti več kot približno 400€.

Še zanimivost o skupnem mesecu (Gleichzeitiger Bezug). Ta je možen tako pri Karenzu kot tudi pri KBG-ju, vedeti pa je potrebno, da se v obeh primerih, če bosta novopečena starša skupaj koristila  en mesec enega in drugega, obdobje pravice skrajša. Torej skupno obdobje Karenza se skrajša do dopolnjenega otrokovega 23. meseca, obdobje prejemanja KBG pa za en mesec, glede na izbran sistem in model.

In še zanimivost o partnerskem bonusu (Partnerschaftsbonus); Če bosta znotraj pavšalnega sistema svojo pravico koristila oba in sicer v razmerju 50:50 ali 60:40, vama bodo podarili še dodatnih 1 000€. A potem, ko si vse preračunaš ugotoviš, da si takšno delitev ni tako enostavno privoščiti…govorim predvsem finančno. Zadeva je zanimiva predvsem za tiste pare, pri katerih oba novopečena starša v svojih službah zaslužita manj kot 33,80€/dan, sicer pa se zadeva ne splača.

Za konec pa še o velikem nategu, imenovanem PAPA MONAT ali uradno Familienzeitbonus. Ministrstvo se je ponosno pohvalilo, da je s prenovo sistema KBG ustvarilo tudi novo priložnost za novopečene atije, da bodo lahko en mesec, v prvih 91-ih dneh po rojstvu njihovega novorojenčka, skupaj z novopečeno mamico doma. Zveni zelo idilično in preden se preveč razveselite, naj obelodanim bistveno negativno plat te ponudbe; Novopečeni ati mora za koriščenje tega »veselega« meseca najprej pridobiti soglasje delodajalca, saj tukaj ne gre za porodniški ali, v Sloveniji poznan, očetovski dopust. Pri tem se lahko dogovori za odsotnost z dela, ki je enaka neplačanemu dopustu, ker drugih oblik odsotnosti za ta namen ne more koristiti. To takoj pomeni, da v tem času ne bo zaščiten proti prekinitvi delovnega razmerja s strani delodajalca. Ker gre za enako odsotnost kot neplačan dopust, tudi ne bo prejel nobenega prihodka s strani delodajalca (kot bi sicer v primeru koriščenja npr. rednega dopusta). Mu bo pa zavarovalnica »velikodušno« izplačala približno 700€. Tukaj se ironija še ne konča. Po vsej verjetnosti mu bo delodajalec odštel tudi do dva dni rednega dopusta, delež pri regresu in božičnici (ker gre za izreden manko), negativni vplivi pa se lahko pojavijo tudi pri rednem napredovanju. Skratka, PAPA MONAT si je tudi potrebno »privoščiti« s prihranki, saj se drugače v tem času bolj slabo živi. Namesto tega je torej bolj smiselno uveljavljati redni dopust, vsak novopečeni ati pa ima tudi pravico do koriščenja enega ali dveh (odvisno od podjetja) dni izrednega dopusta (Sonderurlaub). Kako velikodušno od ministrstva!

Če je tudi vajin splošni zdravnik velikodušen, se lahko z njim dogovorita še za en teden dopusta za nego (Pflegeurlaub). Ta sicer novopečenemu atiju, v primeru carskega reza, pripada avtomatično, sicer pa se je potrebno pač malo po balkansko dobrega naredit in povedat, kako zelo težek in naporen  je bil porod za novopečeno mamico. Zdravnik napiše podobno potrdilo kot pri bolniški odsotnosti in tako se zadeva smatra tudi pri delodajalcu.

Tako. Pa sem spisala to klobaso formalnosti, ki se jih je potrebno lotiti kmalu, če ne raje kar takoj, po rojstvu vajinega mehkega, čudovitega in kričečega novorojenčka. Seveda je informacij v tem zapisku ogromno, zato pa so tukaj še avstrijske povezave do odgovorov, ki jih skozi ta zapisek morda ni bilo mogoče najti:

Karenz: https://www.arbeiterkammer.at/beratung/berufundfamilie/Karenz/index.html

KBG: https://www.arbeiterkammer.at/beratung/berufundfamilie/kinderbetreungsgeld/KBG_bei_Geburten_ab_01.03.2017.html

Familienbeihilfe: https://www.arbeiterkammer.at/beratung/berufundfamilie/BeihilfenundFoerderung/Familienbeihilfe.html

Beihilfe zum KBG-Konto (dodatna pomoč za socialno ogrožene, ki spada h koriščenju drugega, pavšalnega sistema za KBG): https://www.bmfj.gv.at/familie/finanzielle-unterstuetzungen/kinderbetreuungsgeld-ab-1.3.2017/beihilfe-zum-kbg.html

Anmeldebescheinigung: https://www.wien.gv.at/amtshelfer/dokumente/aufenthalt/ewr/bescheinigungen/kinder.html

e-Card: https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/content/8/Seite.080300.html

NASLEDNJIČ: O tem, zakaj te res nič ne more pripraviti na prve dni z dojenčkom

7.del: NIČ TE ZARES NE MORE PRIPRAVITI NA TVOJEGA NOVOROJENČKA –>

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s